"Gyümölcs" kultúrában engedélyezett növénykondicionáló készítmény használható szőlőben? Megkapom az AÖP-ben az ezért járó pontot? Ellentétes információkat kapnak a gazdák, egy hatósági állásfoglalás minden kétséget eloszlatna. Amíg az megszületik, néhány gondolatot adok közre, ami segíthet eligazodni ebben a kérdésben.
Már több, mint egy hónapja visszatérő kérdés, hogy az AÖP-ben fel lehet-e használni olyan növénykondicionáló készítményt szőlőben, aminek az engedélyokirata külön nem tartalmazza a szőlőt, csak „gyümölcsök” vagy „gyümölcsös kultúrák” megnevezést. Röviden a magánvéleményemet tükröző válasz: igen, bár hozzá kell tenni, hogy nem csak az AÖP-ben kell az engedélyokirat előírásait vizsgálni, hanem minden más esetben, még a támogatási rendszeren kívül is!
A növénykondicionáló készítmények engedélyezését a 36/2006 FVM rendelet szabályozza. A rendelet szerint: „külön jogszabályban meghatározott kultúracsoportonként 3-6 […] vizsgálat szükséges”. Ez azt jelenti, hogy a hatékonyságot nem egyes növényekre kell igazolni, hanem kultúracsoportokra. Az engedélyokirat pedig nyilvánvalóan ehhez igazodik.
A kultúracsoport „külön jogszabályban” került meghatározásra. Ez a jogszabály a növényvédő szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezéséről, valamint a növényvédő szerek csomagolásáról, jelöléséről, tárolásáról és szállításáról szóló 89/2004 FVM rendelet 11. melléklete, amelyben így határozza meg a gyümölcsök kultúracsoportot:
- Gyümölcsök
- Almatermésűek
- Csonthéjasok
- Szőlő (csemege és borszőlő)
- Bogyós gyümölcsűek
- Héjas gyümölcsűek
- Citromfélék
- Déligyümölcsök (a citrom kivételével)
Így tehát egyértelmű és világos, hogy a szőlő beletartozik a „gyümölcsök” kultúracsoportba.